Zdrowe odżywianie jest ważnym elementem życia, który wpływa na dobre zdrowie oraz samopoczucie. W codziennej diecie powinny znaleźć się m.in. owoce i warzywa, bogate w witaminy i mikroelementy. Bardzo polecanym produktem jest kapusta pekińska, znana na całym świecie. Jest niezwykle zdrowa i smaczna, dzięki niej można wyczarować obłędne surówki, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Tajemnice kapusty pekińskiej – kilka słów o zdrowym warzywie

Kapusta pekińska znana jest już od wieków, pochodzi z Chin, w Europie pojawiła się pod koniec XIX wieku. Cechuje się dość delikatnym, łagodnym smakiem, dlatego idealnie komponuje się z różnymi dodatkami i sosami. Aby stworzyć obłędną surówkę, należy odpowiedni połączyć wybrane smaki. Warto eksperymentować z różnymi składnikami, takimi jak owoce, orzechy, warzywa czy egzotyczne przyprawy, dzięki którym będzie można otrzymać niepowtarzalne połączenia. Z kapusty pekińskiej można również zrobić znane danie kuchni koreańskiej tzn. Kimchi, a także polski kapuśniak, gołąbki, leczo i wiele innych.

Gotowanie na bogato – jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska jest nie tylko bogata w wartości odżywcze, ale i niezwykle zdrowa. Idealnie komponuje się z wieloma składnikami, można podawać ją do dań mięsnych, wegetariańskich, smażonych, pieczonych i grillowanych. Surówkę można jeść do obiadu lub na kolację, z ulubioną kanapką. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis, którym oczarowuje domowników. Ciekawy przepis na surówkę, która zawsze się udaje, dostępny jest na stronie https://zioloweherbaty.pl/obledna-surowka-z-kapusty-pekinskiej/

Obłędna surówka za kapusty pekińskiej dla każdego

Jaki jest przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej? Wystarczy kilka składników tj. główka kapusty pekińskiej, 2 marchewki, 4 cebule, opcjonalnie papryka lub kukurydza, a także sól, pieprz, jogurt lub śmietana, cukier, odrobina soku z cytryny. Należy poszatkować główkę kapusty, zetrzeć marchewkę i pokroić pozostałe warzywa. Przygotowane składniki należy przełożyć do miski, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce należy przyszykować dressing do surówki z kapusty pekińskiej z jogurtu i majonezu, z odrobiną soku z cytryny i cukru. Całość należy wymieszać i już można cieszyć się obłędnym smakiem. To najsmaczniejsza surówka, niezwykle prosta, z której zrobieniem poradzą sobie nawet dzieci.

Wyrafinowana surówka z kapusty pekińskiej

Osoby, które cenią wyrafinowane smaki, mogą przyrządzić surówkę z kapusty pekińskiej z mango i orzechami. Wystarczy niewielka główka kapusty, dojrzałe mango, marchewka, czerwona cebula, orzechy nerkowca, szczypta soli, 3 łyżki soku z limonki, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek. Kapustę należy poszatkować, mango, cebulę i orzechy pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Składniki należy ze sobą wymieszać, a osobnej miseczce przygotować sos. Po chwili surówkę należy podać dressingiem i delikatnie wymieszać. Niezwykłe doznania gwarantowane. Ciekawą propozycją jest azjatycka surówka z kapusty pekińskiej z imbirem. Składniki, które trzeba przygotować to:

  • 1 główka kapusty pekińskiej,

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 ogórek,

  • 1 marchewka,

  • 3 cebulki dymki,

  • 1 kawałek świeżego imbiru,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki octu ryżowego,

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1 łyżka sezamu,

  • Sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską trzeba poszatkować, a paprykę, ogórki, cebulę i marchewkę pokroić w paski. Imbir należy zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki trzeba ze sobą dobrze wymieszać, w osobnym naczyniu połączyć produkty na sos. Po polaniu surówki przygotowanym dressingiem będzie można cieszyć się bogatym smakiem.

Poznaj powody, dla których warto sięgnąć po pyszną pekinkę!

Warzywa powinny być codziennym elementem diety. Są lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze, doskonale wpływają na codzienne samopoczucie, zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Pekinka należy do niezwykle cenionych produktów, a zrobione z niej surówki bardzo często goszczą na naszych stołach. Dlaczego warto jeść kapustę pekińską? Powodów jest kilka. Warzywo jest niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i minerały, tj. witamina C, witamina K, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regularne jedzenie surówki z kapusty pekińskiej wspiera pracę układu odpornościowego, redukuje stany zapalne, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także dba o zdrowie kości i zęby, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dzięki zawartości beta-karotenu pekinka chroni oczy, zapobiega zaćmie. Doskonale reguluje pracę układu trawiennego, poprawia metabolizm.

Kapusta pekińska to doskonałe warzywo, z którego można przyrządzać pyszne, zdrowe surówki, niezastąpione do każdego obiadu. Warto jeść je regularnie, bo nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są bogate w składniki odżywcze, niezbędne dla naszego organizmu.